Rovarinvázióra figyelmeztetnek a szakemberek Magyarországon

2024. április 23. 15:52

Feltehetően a klímaváltozás miatt kezdett spontán terjedésbe az új faj.

2024. április 23. 15:52

Nyitókép: Képernyőfotó

A hellovidek.hu újabb rovarinvázióra figyelmeztet. Mint írták, a Perillus bioculatus nevű ragadozó címerespoloska ismét felbukkant hazánkban. A megkérdezett szakemberek emékeztettek, hogy a rovart a burgonyabogár pusztítójaként kíséreltek meg többször is betelepíteni Európába és Magyarországra is.

Hozzátették, hogy bár ezek a kísérletek jobbára kudarccal végződtek, valószínűleg a mediterrán területeken fennmaradt néhány kisebb állomány, amelyből a faj most feltehetően a klímaváltozás hatásainak köszönhetően

észak-nyugati terjedésbe kezdett.

A címerespoloskát fekete-piros színű kitinpáncélja összetéveszthetetlenné teszi. Mint írták, eddig Nyalkán, Deszken, Tápióságon, Békásmegyeren, Tabon, Magyarbólyon és Dunaföldváron látták felbukkanni az új faj tagjait.

A szakértők arra is kitértek, hogy mit tegyünk, ha találkozunk ennek az új fajnak a tagjaival. Úgy fogalmaztak, hogy „mivel fontos biokontroll ágens és ismeretlen ökológiai hatású inváziós faj is egyszemélyben, ezért a Hun-Ren ATK Növényvédelmi Intézetében 

szeretnének minél többet megtudni terjedéséről, hazai ökoszisztémákban betöltött szerepéről”. 

„Könnyen felismerhető volta révén ehhez a közösségi adatgyűjtés (citizen science) eszközét is igénybe kívánják venni, ezért várják a fajjal kapcsolatos észleléseket, megfigyeléseket a [email protected] e-mail címre” – közölték.

„A közölt adatok közt minden esetben szerepeljen a megfigyelés pontos helye, időpontja, illetve egy fotó a megfigyelt állat(ok)ról. 

Külön érdekes, ha táplálkozás közben sikerül »elkapni«.

 Továbbá szeretnének példányokat is begyűjteni az ország minden részéből a faj inváziótörnetét célzó molekuláris biológiai vizsgálatok céljából” –fűzték hozzá a kutatók.

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:40
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­­­ö­­­g­­­ö­s­­ ­­l­­­á­n­­y­­­o­k­­­ ­­­v­­­á­­r­n­­a­­k­­­ ­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­𝗡
Patika
2024. április 23. 20:38
Évek óta több a poloska, mint a lehallgató.
Akitlosz
2024. április 23. 18:00
Na persze! Majd nekiállok poloskát kergetni meg fényképezni tudományos célból! Eddig is volt rengeteg poloskafaj, eggyel több lesz aztán annyi. A többivel sem történt máshogyan. A poloskákat könnyebb kiszagolni, mint meglátni. Mert rendkívül jellegzetes, össze nem téveszthető poloskaszaguk van. Úgyhogy ráérünk csak azután poloskát keresni, ha már érezzük a szagát.
masikhozzaszolo
2024. április 23. 17:48
1. Először jött a Szúnyog Godzilla 2. Aztán a "Halálos kullancsfajta bukkant fel Magyarországon" 3. Most meg tavaris Rovaris. Kezdek aggódni. Állítólag van valami ampulla, amiből csak pár cseppet kell kiszórni, és hatásos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!