Politikai hovatartozás: már az arcunkról felismeri a mesterséges intelligencia

2024. május 01. 19:02

Egy algoritmus meglehetősen nagy pontossággal lőtte be a személyek ideológiai nézeteit.

2024. május 01. 19:02

Nyitókép: humanoid robotok (illusztráció) (Fotó: GettyImages)

Nem újdonság, hogy egyre több veszélyt hordoz magában a mesterséges intelligencia (MI), de mindig újabb és újabb kockázati tényezők merülnek fel az MI alkalmazása kapcsán.

Felismeri a politikai hovatartozást 

Legutóbb az American Psychologist folyóiratban publikáltak egy olyan tanulmányt, amely szerint a mesterséges intelligencia, az arcfelismerő technológiával karöltve, már a politikai hovatartozásunk feltérképezésére is alkalmas.

A kutatók a kísérleteket megelőzően 591 személlyel töltettek ki egy kérdőívet, amelyből politikai orientációjukra is fény derült.

A résztvevők arcát ezek után egy mesterséges intelligencia-algoritmusba szkennelték, amelynek épp az volt a feladata, hogy az arcok alapján a személyekről megmondja mely politikai oldalhoz húznak. 
Az eredmények szerint pedig 

az algoritmus pedig meglehetősen nagy pontossággal lőtte be a személyek ideológiai hovatartozását.

Amikor pedig a rendszerbe további adatokat, így a résztvevők nemét, életkorát és az etnikai hovatartozását is betáplálták, még pontosabb eredmények születtek.

A kutatók a kísérlet előtt tanulmányozták a legliberálisabb és legkonzervatívabb résztvevők arcvonásait, és ezt beépítették tanulmányukba azzal a megállapítással, hogy a liberálisok és konzervatívok arcmorfológiája eltérő.

Mesterséges intelligencia használata a politikában

Az eddig ismeretlen terepnek számító MI veszélyeire már az Európai Unió is felfigyelt és az európai uniós választások kapcsán egyre nagyobb figyelmet szentelnek a különböző befolyásolási kísérletekre, amelyek fő forrása a politikai eszközként is használható mesterséges intelligencia. 
Az Európai Parlament márciusban már el is fogadta az első MI-jogszabályt, amelynek célja 

megvédeni többek között a demokráciát és az európai szuverenitást a mesterséges intelligenciától. 

Az MI-t már többek között az MTV egyik adásában is használták, a Duna TV tudományos-ismeretterjesztő műsorába,a, a Deltába egymesterséges intelligencia segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be nemrég.

Racionális a növekvő fenyegetettség érzése?

Hogy kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától, arra Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet és a Mathias Corvinus Collegium (MCC)  Társadalom és Történelemtudományi Iskola Szociológia Műhelyének vezetője a Mandinernek azt mondta:

„Jelenleg a paradigma olyan fázisában vagyunk, hogy 

még nem látható, milyen következményei lesznek az MI egyre nagyobb térhódításának közép- és hosszútávon”

A kérdés téma lesz a világ legfejlettebb országainak csúcstalálkozóján, a G7-en, A világ vezető gazdaságainak ugyanis komoly kihívást jelent a mesterséges intelligencia rohamos fejlődése, és a technológiával való visszaélés veszélye.

 

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-82
2024. május 18. 02:09
🍓 ️ ­­­I­­­g­­a­­­z­­i n­­­i­m­­­f­o­m­á­­­n­­i­­á­­k­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Theorba
2024. május 17. 08:35
Így készül az új Soá . . .
Patika
2024. május 02. 18:39
Na erre befizetnék... mármint arra, hogy rólam mit mond.... (merthogy lógok a senkiföldjén azt én tudom...de ha ennek ellenére besorol az szép baleset lenne)
voltospultos-2
2024. május 02. 13:10
Harlan Ellison: Szája sincsen, úgy üvölt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!