Egy pillanatra észhez tért az Európai Néppárt, nekiment a közös uniós hitelfelvételnek

2024. április 23. 14:10

Aki fenntarthatóságról beszél, beszéljen az adósság fenntarthatóságáról is.

2024. április 23. 14:10
VON DER LEYEN, Ursula; WEBER, Manfred

Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Nagyot rúgott a közös európai hitelfelvétel egyre népszerűbb gondolatába az Európai Néppárt kutatóközpontja, a Wilfried Martens Központ.

„A NextGenerationEU-nak két jelentős tervezési hibája van” árulta el az Euractivnak a kutatóközpont tudományos tanácsának elnöke, Klaus Welle, az Európai Parlament 2009-2022 között hivatalban lévő főtitkára, az EP 2007-2009 között regnáló elnöke, Hans-Gert Pöttering kabinetfőnöke.

Az egyik probléma Welle szerint az, hogy „az EU új saját anyagi forrásainak megkeresése és megtalálása egyelőre nem működött”,

azaz egyelőre nem sikerült kitalálni, hogy miből tudja az Európai Unió közösen visszafizetni azt a pénzt, amit közösen hitelként felvesz.

2021-ben a Bizottság azt javasolta, hogy a 2026-tól hatályba lépő, a magas szén-dioxid-kibocsátással készült termékeket az európai közös piac határán megsarcoló karbonvámból származó bevételek háromnegyede kerüljön az EU költségvetésébe, illetve a szén-dioxid-kvóták kereskedelméből származó bevétel negyedére is igényt tartana. Emellett felmerült az is, hogy az OECD-országok által bevezetett globális minimumadó bevételeinek egy része is az EU-s költségvetésben landoljon.

Ezekben ugyanakkor egyelőre nem sikerült megállapodni, így pénz továbbra sincs.

Ha 2026-ig sem lesz megállapodás, akkor már a helyreállítási alaphoz felvett hitelt is az EU költségvetésén kívüli tagállami forrásokból kell visszafizetni.

„Ennek puszta megismétlése, amely az adósság áthelyezését jelenti a nemzeti szintről az EU szintjére anélkül, hogy ehhez megfelelő finanszírozás társulna az EU saját forrásaiból, meglátásom szerint értelmetlen” – így Welle.

A Martens Központ kutatója szerint a másik jelentős probléma az, hogy nincs parlamenti felügyelet a helyreállítási pénzek elköltése felett. „Ezzel egy lépést visszalép a demokrácia” – véli Welle. Szerinte erre utal az is, hogy az Európai Számvevőszék elnöke, Tony Murphy a parlamenti felügyelet hiánya miatt a pénzek elsíbolásának veszélyére figyelmeztetett,

Olaszországban, Ausztriában, Romániában és Szlovákiában pedig egy hatszázmillió eurós, RRF-pénzeket is érintő csalás miatt letartóztatások is történtek.

Welle úgy látja: az Európai Unióban most oly népszerű „fenntarthatóság” koncepciót érdemes volna kiterjeszteni az adósság fenntarthatóságára, a katonai kiadásokra, az európai demográfia fenntarthatóságára is. Ehelyett most szerintük az EU-ban „vulgáris keynesianizmus” folyik, amely krízis idején azért, jó időkben meg amazért adósítja el az országokat. „Ha ez a trend folytatódik, nem várat már sokáig magára, hogy újra adósságválság következzen be, és veszélybe kerüljön politikai döntéshozatalunk függetlensége, egyben az EU kohéziója is” – figyelmeztet Welle.

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­A­­­ ­d­ö­­­g­­­ö­­­s­­ ­­l­­á­­­n­­­y­­­o­k­­­ ­v­­­á­­­r­­­n­­­a­­k­­ ­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
Fed74
2024. április 24. 17:02
Éljen Balog Zoltán , pedofilokat védelmező fideszes csuhás!!!! Pedofidesz : Isten , haza , pedofília!!!!!!!!!!!! Most vonyíthattok fideszes kutyák , van miért!!!!!
atti64
2024. április 24. 16:10
AZ EU ROSSZABB MINT A KGST VOLT VAGY A VARSOI SZERZÖDÉS NEVÜ KATONAI SZERVEZET!!!!!!!!!!!HAZAÁRULO PATKÁNYOK LEPTÉK EL AZ UNIOT ELADTÁK 2 EUROÉRT!!!!!!!!!!!!!!!! EZEKET MIND FEL KELL AKASZTANI!!!!!!!!
urban63
2024. április 23. 19:27
Jó reggelt baromarc, nem megmondta a patás életig tartó hitel kell felvegyetek, soroterv ez a pontja is megvalosult mert ilyen gagyik vagytok.... Majd add másik hitelt, hogy fizesd ezt, meg még több migránst hozzatok, hogy kicserélje a vallási kulturális berendezkedést, hajrá így tovább, jun 9-ig. Az alapító okirat szerint tilos a hitel felvétel, de azt is meghágtátok mint anyátokat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!