Nyíltan antiszemita megnyilvánulás történt – zsidó vezető a Mandinernek a Mi Hazánk családi majálisán történt karlendítésről

2024. május 03. 18:58

A Tett és Védelem Alapítvány feljelentés tesz az ügyben.

2024. május 03. 18:58
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A nyitóképen Novák Előd, a párt alelnöke  a Mi Hazánk Mozgalom majálisán a XI. kerületi Bikás parkban 2024. május 1-jén. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Mi Hazánk május 1-i családi majálisnak bepromózott eseményén többen a Telex fotósának bőszen lengették a jobb kezüket, mint ahogy azt a második világháború során a náci Németországban volt szokás üdvözléskor.  „Először csak a kisgyerekeket vette észre, ahogy játszanak és gurulnak lefelé a dombon, majd azt is meglátta, hogy felettük már egy katonai jellegű ruhába öltözködött társaság gyülekezik egy csoportképre. Volt náluk egy angyalos címeres zászló, majd amikor a kép készült, a leghátsó sorban állók karlendítésbe kezdtek” – írta a lap az eseményről beszámoló cikkükben. 

Novák Előd, a párt alelnöke az üggyel kapcsolatban jó nyomozónak titulálta a Telex munkatársait, hogy „nagy nehezen találtak egy ilyen jelenetet”, majd hozzátette, ő nem látott semmiféle karlendítést és eleve, nem foglalkozik ilyenekkel, jól érezték magukat. Az országgyűlési képviselő szerint jogszabályilag is belefér a karlendítés, ugyanis az nem tilos hazánkban. 

Önkényuralmi jelképet elvileg tilos mutatni, valójában azt sem annyira, ha a Szabadság téri szovjet emlékművet nézzük. Ez valóban családi esemény, nézzük is meg a kisgyerekeket, ők nem lendítenek kart. A mi programunkban erre buzdítást nem lehetett látni. Ha sokáig marad, biztos talál még részeg embert is” 

– tette hozzá Novák.

Ezt is ajánljuk a témában

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke egészen másképp látja a helyzetet, a zsidó vezető a Mandinernek elmondta, a hozzájuk eljutott felvételek alapján ez egyértelműen egy garázda cselekmény és kimeríti egyébként a XX. századi elnyomó rendszereknek az igazolását, ami szerintük a Büntető Törvénykönyv alapján szankcionálható. 

Éppen ezért meg is tesszük a feljelentésünket a rendőrségen ennek kapcsán”

– mondta lapunknak Szalai Kálmán, aki szerint nem egyedi, hogy a Mi Hazánk politikai formáció rendezvényén történt ez a nyíltan antiszemita incidens. A szervezet álláspontja szerint nem egyedi, nem először fordul elő ilyen a párt eseményein. 

Régóta olyan hangot ütnek meg a Mi Hazánk politikusai, amely a zsidó közösség számára félelmet kelt, aggodalomra ad okot”

– tette hozzá a szervezet elnöke, majd úgy folytatta, hogy a párt politikusai több alkalommal a náci frazeológiát használva próbálnak politikai előnyöket szerezni és szavazatot optimalizálni. A szervezet szerint a június 9-i választásokhoz közeledően ezen esetek száma megsokasodik, éppen ezért a monitoring rendszerük különös figyelmet fordít a Mi Hazánk politikusainak a megnyilvánulásaira. 

Szalai Kálmán kifejtette, a Mi Hazánk parlamentbe kerülése óta tapasztalják, hogy a párt politikusai bagatellizálják és nem ítélik el ezen történéseket, emiatt már volt, hogy feljelentették őket, az az ügy azonban még folyamatban van. 

Ez a fajta náci frazeológia újra visszatüremkedik a focipályákról, ahonnan az utóbbi időben hál' Istennek eltűnt nagyjából”

– jegyezte meg. 

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke csütörtök reggel az ATV-nek az esettel kapcsolatban elmondta, nem tartja kizártnak, hogy a párt családi majálisára a kalendítőket „odavitték”.

Én nem szeretnék belemenni ebbe a tipikus médiamanipulációba” 

– mondta a párt elnöke, majd hozzátette, órákig ott volt a rendezvényen, nem látott karlendítést. 

Szavai szerint egy több ezer fős rendezvényre bárki odavihet provokátorokat. „Nyilván helytelenítem, ha ilyen történt. De azt gondolom, hogy médiamanipulációról van szó (...), azt gondolom, hogy megpróbálnak minket folyamatosan lejáratni” – tette hozzá. Toroczkai László megjegyezte, a karlendítést amúgy helytelennek és butaságnak tartja. 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-82
2024. május 18. 02:08
🍓 ️ ­­I­­­g­­­a­­­z­i n­i­­m­f­­­o­m­á­­n­i­á­­­k­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
0123456789-2
2024. május 05. 14:08
Mi Hazánk nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita neonyilas pártocska, fekáliában a helyük, ömlik belölük a szar.
0123456789-2
2024. május 05. 14:08
Mi Hazánk nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita neonyilas pártocska, fekáliában a helyük, ömlik belölük a szar.
0123456789-2
2024. május 05. 14:08
Mi Hazánk nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita neonyilas pártocska, fekáliában a helyük, ömlik belölük a szar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!