A világ egyik vezető hatalma még erősebb szövetséget köthet Magyarországgal

2024. április 30. 08:44

A kínai elnök európai látogatása még szorosabbá teheti Budapest és Peking kapcsolatát, a keleti nyitás politikájának eredménye újabb megállapodásokat jelenthet a jövőben.

2024. április 30. 08:44

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hszi Csin-ping kínai elnök hamarosan Európába látogat, üzenete pedig egyértelmű: Peking sokkal több gazdasági lehetőséget kínál a blokk számára, mint amennyit az Egyesült Államok hajlandó elismerni – írja a Bloomberg.

Magyarország komoly stratégiai partnere lehet Kínának abban, hogy lassítsa az EU Pekingtől való elszakadását, mivel lehetősége van az uniós politika felhígítására vagy blokkolására

– áll a cikkben.

A szerző szerint Orbán Viktornak kevesebb lehetősége van a kereskedelmi korlátozások fékezésére, mivel ezekhez minősített többségre van szükség, ennek ellenére élésen ellenezte azt az uniós tervet, amely szerint több kínai céget is feketelistára tettek volna.

Magyarország bizonyítja, hogy a Peking iránti lojalitás jutalmakkal jár

– közölte a tudósítás, hozzátéve, hogy sajtóhírek szerint Hszi Budapesten Orbán Viktor társaságában jelenti be, hogy a kínai Great Wall Motors Magyarországon építi meg első európai gyárát.

A Bloomberg tehát a Szabad Európa cikkére hivatkozik, ám Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója közölte: fake newsról van szó.

Ezt is ajánljuk a témában

„A kormány és a Nemzeti Befektetési Ügynökség is elkötelezett Baranya vármegye fejlesztése mellett. Ezzel kapcsolatban a kormány számos döntést meghozott az elmúlt hónapokban. A híresztelésekkel ellentétben azonban semmilyen pozitív befektetői döntés nem született a Pécs melletti területek kapcsán" – írta közösségi oldalán a kormánybiztos.

A bejelentés tehát nem igaz, ám a tárgyalások ténye ismert: egy héttel ezelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is meglátogatta Kína egyik legnagyobb autógyártó vállalatát Baodingban.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2024. április 30. 16:29
Mennyivel nő a látogatás után Kínába a magyar export? Megint hitelt veszünk fel tőlük?
omega
2024. április 30. 12:10
Megint egy csomó új munkahely! És a többi unijós országtól vesszük el. Be kellene már fejezni! Orbán Viktor nem ezt ígérte. Azt ígérte, hogy létrehoznak egymillió új munkahelyet, de ezen már régen túl vagyunk. Felháborító!
trainzforthepeople
2024. április 30. 12:09
Csak a reptéri vasutat me ne építsék! Az évszázad elkúrása volna :((( Gyurcsány is elég káros volt, de ez a terv mindent felülmúlna, a négyes metrótól az M6-osig :(((((
Novicsok-5
2024. április 30. 10:36
Ízisz, Ízisz, megint idegbeteg picsa vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!