Pénzt önteni a problémára: egymilliárd eurót fizet az EU Libanonnak a migráció visszafogásáért

2024. május 02. 19:41

A válságban levő közel-keleti állam segítségét kéri Európa.

2024. május 02. 19:41
Marwan Naamani/picture alliance via Getty Images

Nyitókép: Marwan Naamani/picture alliance via Getty Images

 

Csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Bejrútban találkozott Najib Mikati libanoni miniszterelnökkel és Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnökkel. A megbeszélést követően a BT elnöke bejelentette a nagy csomagot – írja az Euronews. 

A teljes egészében támogatásokból álló és 2027-ig szétosztandó pénzügyi keret segíteni fogja Libanont az olyan alapvető szolgáltatások megerősítésében, mint az oktatás és az egészségügy, valamint ösztönözni fogja a gazdasági reformokat a válság sújtotta országban – mondta von der Leyen.

A pénz mintegy háromnegyedét – összesen 736 millió eurót – azonban kifejezetten arra szánják, hogy segítsenek Libanonnak megbirkózni a szíriai menekültek befogadásával kapcsolatos kihívásokkal.

„Megértjük milyen kihívás Libanon számára a szíriai menekültek és mások ellátása. Létfontosságú, hogy biztosítva legyen a fogadó állam és a menekültek jóléte is”mondta Von der Leyen. A Bizottság elnöke kijelentette: itt az ideje megnézni, hogyan tud az EU hatékonyabban segíteni abban, hogy a szíriaiak hazatérjenek. 

Az elmúlt időben megnövekedett a Ciprusra érkező szíriai menekültek száma, miután Libanonban egyre súlyosabb a gazdasági helyzet, és sokan félnek attól aggodalmak vannak, hogy mi lesz ha Hezbollah megtámadja Izraelt. 

Az Unió hasonló megállapodásokat kötött több észak-afrikai országgal is. 

Libanonban 210 ezer palesztin és 1,5 millió szíriai tartózkodik, 

és egyre nagyobb az aggodalom, hogy ha nem stabilizálódik az ország helyzete akkor Ciprus felé vehetik az irányt. 

Pénzt önteni a problémára

Április elején Ciprus bejelentette, hogy ideiglenesen leállítja a menedékkérelmek feldolgozását, miután két hét alatt több, mint ezer ember érkezett a szigetre. 

„A ciprusi határon tapasztalt problémák csak egy példa arra, hogy mi történhet akkor, ha nem kezelik a problémát” – mondta Najib Mikati libanoni miniszterelnök. Christodoulides elnök elismerését fejezte ki, amiért Libanon több, mint másfél millió menekültet szállásol el. 

Az elnök szerint arra kell ösztönözni a migránsokat, hogy menjenek haza, 

szerinte itt az ideje megvizsgálni, hogy bizonyos szír területeket újra biztonságosnak lehet nyilvánítani. 

Az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy az EU követte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát a szíriai biztonságos övezetekkel kapcsolatos megközelítésében, és hogy Brüsszel „most megkezdi a megbeszéléseket arról, hogyan közelítsük meg ezt a kérdést a következő időszakban.”

Von der Leyen emellett egy munkamegállapodást is felvetett Libanon és az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex között, „különösen az információcsere és a helyzetfelismerés terén.” Az ügynökségnek jelenleg 19 partnerországgal van ilyen megállapodása.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabadabb
2024. május 03. 11:09
A szíriai háborúnak vége! A dzsihadisták vesztettek, már az újjáépítést kéne fizetni SZÍRIÁNAK! seggfejek! Ehelyett Izraell még bombázgatja őket hébe(r) hóba. Mert megteheti hogy Iráni parancsnokokat likvidál Szíriába? Hány évig nem kapott Libanon semmit ? most a Kampányba jutott nekik is csont? Nemcsoda hogy megkövezték az EU konvolyt a palesztínok!
Patika
2024. május 03. 06:51
Értem. Pénzt kaptak jobb szállíytóhajókra. Jobb hajó bizotsabb célba érés = még több migráns... (gratula gazsula Leyyebb banya)
fenris
2024. május 02. 22:53
Gyenge szar lett Európa miattuk. A láthatatlan határzár mindet megfogná, és pár járulékos veszteség után mennének inkább Amerikába.
letsgobrandon-2
2024. május 02. 22:05
zsidóknál ez a megoldás.. le akarnak fizetni mindenkit .. mások pénzével
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!