Von Der Leyen Lengyelországban Tuskkal turnézott, és azt mondta, hogy Putyin

2024. május 08. 21:55

Aki nem értesült még arról, hogy EP-választási kampány van, annak kiváló támpontot ad az Európai Bizottság jelenlegi, és saját reményei szerint jövőbeli elnökének friss mondanivalója.

2024. május 08. 21:55
Ursula Von Der Leyen Katowicében

Nyitókép: Anadolu via AFP

***

A dél-lengyelországi Katowicében megtartották a 16. Európai Gazdasági Kongresszust. Ezen a kongresszuson szólalt fel Ursula Von der Leyen, a #büszkenagymama, barátainak és választóinak csak: Ursula.

Ezt is ajánljuk a témában

Erről írt egy rövid beszámolót, mármint a kongresszus megnyitójáról az Euractiv.

A megnyitón Von Der Leyen – Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel az oldalán – természetesen saját újraválasztási aspirációiról kiemelten beszélt, s olyanokat mondott, mint hogy „kiáll egy olyan Európai Unió mellett, amely kész mindent megtenni Európa, és különösen Ukrajna védelmében”. És persze

„Putyin háborúja Európa térképének újrarajzolásáról szól, de ez háborút jelent az Uniónk és az egész globális szabályokon alapuló rendszer ellen is”.

Szerinte Putyin a birodalmat és az autokráciát akarja visszaállítani Európa és annak polgárai felett, s hozzátette, hogy ne kergessük magunkat illúzióba az orosz elnök szándékaival kapcsolatban.

Azt mondta, ha újra ő lesz az Európai Bizottság elnöke, különféle védelmi projektet indít a közös európai érdekek védelmében.

Felszólította Európát, hogy költsön többet saját védelmére, és fektessen be az európai védelmi iparba, hiszen látható az orosz-ukrán háború fenyegetése.

„Európa védelme egész Európa feladata” – mondta, hozzátéve, hogy nem lehet valódi biztonság erős gazdaság nélkül.

S aztán az ígéretek: Ha újra megválasztják a Bizottság elnökének, Von Der Leyen azt mondta, hogy egy sor közös európai szintű védelmi projektet javasol majd, „hogy a nagy projektek elindulhassanak, és azokat európai földön lehessen megtervezni, megépíteni és alkalmazni”.

Azt is bejelentette, hogy következő bizottságában védelmi biztosi tárcát vezet be, amelyre úgy vélik, Radosław Sikorski lengyel külügyminisztert, Donald Tusk párttársát szemelte ki.

„Ha Európa jobban felkészült volna (…), akkor Oroszország talán nem merte volna megtámadni barátunkat, Ukrajnát” – emelte ki Tusk a kongresszuson. „Ma már csak egy vak vagy rosszakaratú ember tehet úgy, mintha minden úgy lenne, mint régen” – hangsúlyozta. „Európa el tudja és el is kell kerülnie azt a konfliktust, amely az elmúlt években, különösen Ukrajna orosz inváziója után fokozódik. Ehhez a gazdasági sikerét jobb védelmi képességekké kell váltania” – vélekedett..

„Mi Lengyelországban ezt nemcsak nagyon jól értjük, hanem egyre jobban felkészültünk”

– utalt arra, hogy Lengyelország GDP-jének csaknem 4%-át költi védelemre, ami NATO-csúcs. Noha mindez elődje, Mateusz Morawiecki érdeme, Tusk azért magas nyeregből osztotta ki az EU-t, arra szólítva fel, hogy legalább 100 milliárd eurót különítsen el a blokk közös védelmére.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­­g­­a­z­­i n­i­­m­­­f­­­o­­m­­á­­n­­­i­á­­k­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
smillingcoast
2024. május 09. 20:41
Ursula mielőtt eus bizottsági elnök lett volna, Németország bukott korrupt védelmi minisztere volt. Akinek az volt a védelmi politikája, hogy családias atmoszférát kell teremteni a német hadseregben. Családias légkört. Egy hadseregben. Ennyit Ursula védelmi stratégiájáról. Menjen inkább unokázni.
angeleye
2024. május 09. 05:39
Miért érzem azt, hogy Lengyelország már teljesen elveszett? A lengyel nép tűri, hogy ez az uszító satrafa az országukban parádézzon?
pandalala
2024. május 09. 01:47
:-D Há', én erre meg, bemondom a 'fedáksárit'!! .... :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!